Fix Shark Robot Not Connecting to Wi-Fi (Easy Solutions)

Last updated on April 11th, 2024

Shark robots are very easy to use and set up. They even deliver excellent cleaning performance. But sometimes they have trouble connecting to Wi-Fi. You could face this issue during the setup or anytime after it. Some users have even reported that their Shark robot doesn’t connect to Wi-Fi on the docking station.

All of these connectivity issues can be resolved with simple troubleshooting methods. We have dedicated this article to ways to fix the Shark robot not connecting to Wi-Fi. We have divided the possible solutions into two sections.

  • The first section is dedicated to regular troubleshooting ways.
  • In the second section, we discuss advanced troubleshooting methods for Shark not connecting to Wi-Fi.

Ways to fix Shark’s Wi-Fi issue

Let’s discuss some of the easy-to-do fixes for the Shark robot Wi-Fi issue. Understand this – It’s not possible to pinpoint exactly what’s causing the issue unless you try the solution. We have listed the root cause and the possible fixes for those causes. You need to try different solutions one and one and see what resolves your Wi-Fi issue. Unfortunately, there’s no easier way.

1. Check your Wi-Fi connection

Cause: The Wi-Fi network is weak or doesn’t have internet connectivity.

Solution: Connect another device like your phone or laptop to the Wi-Fi to check if the issue is with the Wi-Fi or the robot.

2. Connect your mobile to the same network as the robot

Cause: If you have your mobile data on and you are trying to connect the Shark to your home Wi-Fi network, it won’t work.

Solution: Both the device you are using and the robot need to be connected to the same network.

3. Enter the correct Wi-Fi password

Cause: Your Shark might not be connecting to Wi-Fi because you entered the wrong password.

Solution: Check whether the password you are entering is correct. Ensure you use upper case and special characters in exact locations.

4. Ensure you are using a 2.4 GHz network

Check the internet connection
A 2.4Ghz network router

Cause: Most Shark robots operate on a 2.4 GHz network. So, if your Wi-Fi is set on 5 GHz, the connection won’t happen.

Solution: Set your Wi-Fi network to 2.4 GHz frequency band. Follow the below procedure to do that.

Step 1: Type your router’s IP address in a search page and enter your login credentials.

Step 2: After you log in, go to ‘Advanced Settings.’

Step 3: From there select ‘Wireless or Network Settings.’

Step 4: Here you’ll have the option to enable 2.4 GHz frequency.

5. Restart your Wi-Fi router

Restarting the router
Restarting the router

Cause: Sometimes, Wi-Fi routers don’t give the desired network speed due to lost connection.

Solution: The solution is to restart the router so it runs in full speed. You can restart the router by following these steps:

Step 1: Turn off the power switch of the router.

Step 2: Wait for a minute.

Step 3: Turn the power switch on.

This should restart your router. Now, try connecting the robot to Wi-Fi again.

6. Disconnect DNS and Adblocker

Cause: If you have any DNS, VPN, or Adblocker installed on the phone you are using to connect the robot to Wi-Fi, then there’s a chance the connection will be interrupted.

Solution: Temporarily disconnect or uninstall any such apps from your phone. You can reconnect or reinstall them when a connection is established. You shouldn’t face the same issue once Wi-Fi is connected to the robot.

7. Make sure the charging station is receiving ample Wi-Fi network

Cause: If you place the charging dock in a faraway corner, it doesn’t receive a proper Wi-Fi network. This is the main cause why Shark robots disconnect from Wi-Fi when on the docking station.

Solution: The docking station should be placed in a location that has ample network coverage.

8. Charge the robot completely

Charging the vacuum
Charging the vacuum

Cause: Your Shark robot didn’t have sufficient power to complete the Wi-Fi connection process. So, it turns off before you could connect.

Solution: Charge your robot completely before you start the Wi-Fi connection process. This way low battery won’t interrupt you and you can successfully connect your Shark to Wi-Fi.

9. Be within the range of the vacuum’s signal

Cause: Shark robot emits its signal when you are connecting it to Wi-Fi. Your mobile app first detects this signal and then connects it with the Wi-Fi network. But if your mobile is far away from the robot’s signal, it won’t pick it up and that leads to interruption in the connection process.

Solution: Ensure that your mobile is within the robot’s network. Move a little closer of you are not sure and try connecting again.

10. Update the SharkClean app

Cause: The outdated SharkClean app do not have the latest security features. So if you have not updated your app, the Wi-Fi could block the signal from the robot due to outdated security updates.

Solution: Ensure that you have the latest version of the SharkClean app. If you have an older version, then update it from your Play Store or App Store.

11. Reboot your mobile

Cause: Sometimes, the problem is not with the robot or the Wi-Fi router, it’s your mobile that’s causing the blockage. You have enabled some settings that are now blocking the signal from the robot. You need to turn off those settings.

Solution: If you don’t exactly remember what new settings you saved then just reboot your mobile. That should restore them back to factory options. So the signal from the robot will no longer be blocked. To reboot your mobile, press and hold the ‘Power’ button and select the ‘Restart’ option. Your mobile will reboot on its own. Now try connecting to the Wi-Fi again.

12. Reboot your Shark vacuum

Rebooting the vacuum
Rebooting the vacuum

Cause: If you are not able to identify the cause and none of the above-mentioned solutions have worked for you then you should reboot your Shark vacuum.

Solution: Reboot the Shark robot using the following steps. You won’t lose any of the app data on rebooting, so don’t worry about that.

Step 1: Locate the power button on the side of the Shark robot.

Step 2: Press and hold the power button for about 10 seconds. The robot will turn off.

Step 3: Wait for about 10 to 15 seconds.

Step 4: Power the robot back on by pressing the power button. This should reboot your Shark vacuum.

After the robot powers on try connecting it to the Wi-Fi again.

13. Remove the Shark’s battery and reinsert

Steps to remove the battery of the Shark vacuum
Steps to remove the battery

Cause: If the reboot (soft reset) did not do the job, you’ll need to resort to harsher ways. And one of it is removing the Shark’s battery.

Solution: Remove and insert the main battery of the robot so that it will undergo a power cycle. Once that happens, you can reconnect it to Wi-Fi. To remove the robot’s battery, follow the below instructions.

Step 1: Locate the power button on the side of the robot and press it to power off the vacuum.

Step 2: Flip the vacuum upside down and locate the battery compartment.

Step 3: Using a screwdriver, unscrew 2 (in some cases 1) screws on the battery compartment.

Step 4: Hold the white battery tabs and pull the battery towards you. Don’t pull too hard because the battery is connected to the robot via a wire.

Step 5: Use a pair of tweezers to disconnect the wire from the robot. Don’t pull too hard or the wire tab could break.

Step 6: Wait for a few seconds.

Step 7: Reinsert the wire tab into its location using a pair of tweezers.

Step 8: Place the battery back in position with the white battery tabs facing towards you.

Step 9: Place the battery cover back on and tighten the screw(s).

Step 10: Press the power button to power the robot.

14. Change your mobile device

Cause: If there’s a problem with your mobile phone or if you have a really old version, then the SharkClean app might not be compatible with your device.

Solution: In such a case, try using a different device. Download the app on the new mobile and then connect the robot to the app.

Advanced troubleshooting for Shark not connecting to Wi-Fi

You have probably exhausted all the basic ways to fix the Wi-Fi issue. We will now look at some of the advanced settings to connect your Shark robot to the local Wi-Fi network.

1. Whitelist your vacuum’s MAC address

Steps to whitelist your vacuum's MAC address
Steps to whitelist your vacuum’s MAC address

Cause: You or your ISP might have turned on MAC filtering for added security. Only the devices listed on the MAC filtering settings are allowed to connect to the Wi-Fi.

Solution: Ensure that your Shark robot is added to the list of approved devices. For that you will need the MAC address of your vacuum. You’ll find it on the back of the device with all the other details. You can add your robot to the list by following these steps:

Step 1: Access your router’s settings by typing your IP address in any browser.

Step 2: Enter the correct password for your Wi-Fi. You’ll now have access to the settings.

Step 3: From the Menu, select ‘Wireless Settings’.

Step 4: Here, select ‘MAC filtering’.

Step 5: Locate the MAC address of your Shark vacuum on the back of the device.

Step 6: Enter this MAC address to your MAC filtering list.

The network now won’t block your robot’s signal and you can connect it using the app.

2. Change your router’s firewall settings

Steps to change router firewall settings
Steps to change router firewall settings

Cause: You have set up a firewall for your router and it’s blocking the vacuum from connecting to the network.

Solution: Take down the firewall or at least open it enough so that your robot can connect. Here’s how you can do it:

Step 1: Type the IP address of your Wi-Fi in any web browser to access the settings.

Step 2: Enter the correct Wi-Fi password to log in.

Step 3: Go to ‘Advanced Settings’ and then select ‘Firewall’.

Step 4: Click on ‘Port Forwarding’.

Step 5: Ensure that ports 80, 443, 53, 55055, and 55056 are open and whitelisted.

This should bring down the firewall settings enough for your robot to gain access to the network. Now try connecting it to Wi-Fi.

3. Update Wi-Fi firmware

Cause: The firmware update on your Wi-Fi is out of date and so it doesn’t have the latest security layer. In such a case, your robot could find it unsecure to connect.

Solution: You need to install the latest firmware update on your router. If you aren’t sure about this, contact your Internet Service Provider (ISP) and ask for assistance.

4. Upgrade the router

Cause: You might have a really old router that is no longer compliant with the latest security standards. Your robovac won’t connect to the network in such a case.

Solution: Contact your ISP to ensure that your router is getting regular firmware updates. If your device is outdated to receive new updates, ask for a new router to be installed. Once the new router is installed and set up, you can try connecting your Shark to Wi-Fi.

5. Contact technical support

Cause: If you tried all the listed solutions and you are still having a problem connecting to Wi-Fi then there’s not much you can do.

Solution: Contact the technical support team from Shark and describe your issue in detail. Tell them about all the fixes you tried to save time. At the end, they’ll suggest an appropriate solution or replace the unit if it’s still under warranty.

Conclusion

There are numerous solutions to fix the Shark robot not connecting to Wi-Fi. You need to try them all until you find the one that resolves your issue. It mostly includes keeping all the devices in range of the network, ensuring nothing is blocking the connection, and checking whether all the devices are running smoothly.

Our step-by-step instructions for each solution should make the entire procedure easy. If you still find any difficulty, feel free to leave a comment. Our team will assess your situation and get back to you.

Photo of author

Siddhi Gurav

She is the editor and content writer at Smart Home Bulls. Siddhi merges her passion for language with SEO expertise. With 4 years of experience as a creative writer and a passion for smart home technology, she fits in perfectly at Smart Home Bulls. Her wide experience in content marketing has been an excellent addition to our team.

Leave a Comment